Monipuolinen treeni kestävyyden parantamisessa

Lukiessäni Mikko Liukan ajatuksia harjoittelusta Helsingin Sanomien juoksublogipostauksesta ”Suuri treenimäärä ei riitä kunnon kohenemiseen – näin parannat kestävyyttä” olen asiasta täysin samaa mieltä.

Peruskestävyys on ikäänkuin kivijalka, joka rakentuu rauhallisilla lenkeillä, jonka ympärille aletaan kehittämään mm. vauhti- ja nopeuskestävyyttä:

”Malta juosta hitaasti ja uskalla juosta kovaa”

Itse pyrin tekemään erityyppisiä juoksuharjoituksia viikoittain: mm. reippaita lyhyempiä lenkkejä, rauhallisia pitkiä lenkkejä ja vetoja. Juoksen pk-lenkkini usein juoksuporukoissa, vetoja (talvella) tein juoksumatolla, mutta reippaat lenkit ovat selkeästi jääneet vähemmälle (jonka juoksijan tasotestikin vahvisti).

”Voimatreeni on juoksijankin treeni”

8 kg ja 12 kg (halpis) kahvakuulat sopivat mainiosti voimaharjoitteluuni.

8 kg ja 12 kg (halpis) kahvakuulat sopivat mainiosti voimaharjoitteluuni.

Kyllä, ehdottomasti. Pätee ainakin minuun. Henkilökohtaisesti tuntuu, ettei yksi voimatreeni viikossa aina edes riittäisi. Yleensä teen viikottaisen voimatreenini joko ohjatusti kahvakuulaillen tai omatoimisesti kotona. Välineinä minulla on kahvakuulien lisäksi myös käsipainot, jumppakuminauhoja, levytanko ja voimapyörä. Näillä välineillä pärjää jo oikein hyvin ja oman kehon painoa voi aina hyödyntää harjoituksissa! Aikaisemmin kävin kuntosalilla, mutta ajanpuutteen vuoksi siirryin omatoimisempaan harjoitteluun.

”Juokse myös ylipitkiä lenkkejä”

Jes, niitähän on mukava juosta, kun pitää tahdin rauhallisena! Tähtäimessäni on ultramatkat, joten ylipitkät lenkit ovat jo siinäkin mielessä välttämättömiä. ”Liukan mukaan alle neljän tunnin aikoja täyspitkällä maratonilla juoksevankin kannattaa juosta ylipitkiä, yli 42 kilometrin lenkkejä silloin tällöin. Vauhti tulee pitää selvästi rauhallisempana kuin kisassa, jolloin palautuminen on nopeampaa.” Näjn pitkien lenkkien järkevyydestäkin voidaan olla eri mieltä, mutta minä ehdottomasti kannatan ajatusta.

Pidän monipuolisesta harjoittelusta, vaikka pääpaino on juoksemisessa ja nimenomaan sen kehittymisessä/kehittämisessä. Juoksisin kyllä enemmänkin kuin tällä hetkellä, mutta aikaa ei ole tarpeeksi. Pyrin pitämään yhden lepopäivän viikossa (no, nyt on kyllä sairastelun ja tulevan maratonin vuoksi ollut lepopäiviä ihan liiankin kanssa).

Harjoitteluni jakaantuu tällä hetkellä seuraanvanlaisesti:

Lajiyhteenveto

Lajiyhteenveto

Juoksun osuus (juoksu + juoksumatto) on reilu puolet eli 57 %. Kuntopiirillä tarkoitetaan lihaskuntoa (n. kerran viikossa) ja sulkapallon osuus on noin 1-2 kertaa viikossa. Nuo luvut ovat arviolta ajanjaksolta 12/14-5/2015. Haluan kasvattaa juoksun osuutta ja varmasti niin tulen tekemäänkin ainakin kesäkauden ajan (sulkapallon osuus siirtyy juoksulle).

Summa summarum: Ilmeisesti suuntani on oikea! Mukava lukea, että Mikko Liukan, juoksuvalmentajan ja personal trainerin, näkemykset ja ajatukset tukevat omiani! Omissa tavoitteissani on kestävyyden parantaminen eikä niinkään vauhdin / huippuajan tavoittelu. Tämän vuoden päätavoitteeni on 100 km ultrajuoksu.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s